Ceny ropy mierne rastú, aj pre sankcie voči Rusku

22.03.2014 Celý región

New York 22. marca (TASR) - Ceny ropy v piatok (21.3.) vzrástli. Americká ropa sa opäť predáva nad úrovňou 99 USD (71,84 eura) za barel.

Dôvodom bolo rozšírenie sankcií voči Rusku zo strany Európskej únie (EÚ) a USA. Západ navyše varoval, že môže uvaliť sankcie aj na ruský energetický sektor. Informovala o tom agentúra AP.

Americká ropa WTI s májovým kontraktom počas piatka zdražela o 56 centov a na newyorskej komoditnej burze uzavrela na úrovni 99,46 USD za barel (159 litrov). Cena májového kontraktu na severomorskú ropu Brent vzrástla v piatok o 47 centov na 106,92 USD za barel.

Sankcie, ktoré sú reakciou Západu na ruskú anexiu polostrova Krym, sa rozšírili a dotkli sa banky Rossija a 20 ruských predstaviteľov, ktorí sú blízki prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na zozname sa nachádza medzi nimi aj podnikateľ Gennadij Timčenko so záujmami v energetickom sektore.

"Musíme pridať rizikovú prirážku na ceny ropy, keďže sankcie USA sa začínajú približovať ruskému ropnému a plynárenskému sektoru," uviedol analytik spoločnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Zdražovanie čierneho zlata však obmedzil fakt, že ropné rezervy v USA v uplynulom týždni skončenom 14. marca vzrástli takmer o 6 miliónov barelov. Produkcia ropy pokračuje v raste, ale rafinérie spracovávajú menej komodity, pretože aktuálne prebieha ich sezónna údržba.
 

Vyberte región